Függő Biztosításközvetítői hatósági képzés

A képzésről

Biztosításközvetítő hatósági képzésünk keretein belül megismerkedsz majd a pénzügyi piacok szereplőivel, intézményrendszerével, a biztosítási piac szereplőivel és működésével. Átfogó és hasznos ismereteket fogsz szerezni a biztosításközvetítéshez kapcsolódó alapfogalmakról, és elsajátítod a pénzügyi matematikai alapfogalmakat. Ezen felül pedig megismered a biztosításközvetítéshez kapcsolódó általános jogszabályokat és az egyes biztosításokra vonatkozó polgári jogi szabályozást is.

 • biztosítási szerződések megkötésének elősegítése,
 • biztosítási termékek ismertetése, ajánlása, az ezzel kapcsolatos felvilágosítás,
 • biztosítási szerződések megkötésére, a biztosítási szerződések értékesítésének szervezésére irányuló tevékenység
 • a biztosítási szerződések lebonyolításában és teljesítésében való közreműködés

A folyamat

 1. Kitöltöd a Jelentkezési űrlapot a Számodra megfelelő oktatási időpont kiválasztásával.
 2. Munkatársunk emailben megküldi Részedre a részletes tájékoztatást a választott képzéssel kapcsolatban.
 3. Visszaküldöd részünkre postai úton a szükséges dokumentumokat.
 4. Elutalod a képzés díját.
 5. Részt veszel a teljes oktatáson.
 6. Vizsgajelentkezésedet benyújtjuk az MNB felé.
 7. Tájékoztatunk a vizsgával kapcsolatos tudnivalókról.
 8. A legkomplexebb módon, támogató segédanyagokkal, próbatesztekkel segítjük a felkészülésedet.
 9. Sikeres vizsgát teszel saját exkluzív vizsgatermünkben.
 10. A vizsgát követő 10. napot követően Ügyfélkapud-on keresztül letöltöd a tanúsítványod.

Tematika

1.Biztosításszakmai alapfogalmak10 óra
2.Biztosítási szerződésjog10 óra
3.A pénzügyi piacok szereplői, tevékenységük és szolgáltatásaik10 óra
Összesen30 óra

Oktatóink

Szabó Zsuzsa
Szabó Zsuzsa

Fő erősségem a magyarról – magyarra való fordítás. Vallom, hogy egy folyamatosan változó világban, azok képesek a siker útján lépkedni, akik új ismeretekkel bővítik tudásukat.

Tóth Gyula
Tóth Gyula

Négy éve csatlakoztam oktatóként a Fundamenta csapatához azzal a céllal, hogy több évtizedes szakmai, oktatói és gyakorlati ismereteimmel, tapasztalataimmal részt vegyek az Akadémia, országos szinten is elismert, felkészítési tevékenységében.


Időpontok és árak


Dokumentumok


Mit tartalmaz az ár?

 • 3 napos ONLINE képzésünkön való részvételt
 • oktatási anyagot elektronikusan, saját e-learning felületünkhöz biztosított hozzáféréssel
 • online gyakorlási lehetőség a vizsgára, exkluzív e-learning felületünkre biztosított hozzáféréssel
 • vizsgajelentkezés benyújtása az MNB felé az Általad kívánt vizsgaidőpontra
 • folyamatos kapcsolattartás a képzés szervezőjével
 • Számítógépes vizsgával kapcsolatban minden fontos és szükséges információ átadását
 • Kényelmes vizsgázás különleges környezetben, maximális biztonságban, folyamatos fertőtlenítéssel
 • Munkatársunk támogató jelenléte a vizsga során
 • Vizsgagaranciát első hatósági vizsgádra!

Hasznos információk

Mit jelent a vizsgagarancia?

Amennyiben nálunk végzed el a hatósági képzést, és az általunk nyújtott szakmai támogatással készülsz MNB hatósági vizsgádra, garantáljuk a sikeres vizsgát! Ha mégsem sikerül, úgy az első pótvizsga díját mi álljuk!
Amennyiben első hatósági vizsgád sikertelen, de minimum 20 pontos.

Ha nincs érettségid…

Érettségi hiányában: biztosítónál, viszontbiztosítónál, biztosításközvetítői tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetnél, harmadik országban székhellyel rendelkező biztosításközvetítő magyarországi fióktelepénél, vagy ezen szervezetek szakmai érdekvédelmi vagy érdek-képviseleti szervénél, vagy az államigazgatás pénzügyi, illetve gazdasági területén a jelentkezést megelőző hat éven belül legalább négy éves biztosításszakmai tapasztalatról szóló igazolást is elfogad az MNB.

Mi a különbség a függő és a független biztosításközvetítő között?

A függő és független biztosításközvetítők között a legfőbb különbség, hogy a függő biztosításközvetítő a biztosító megbízásából jár el, míg a független biztosításközvetítő az ügyfelet képviseli. 

Független biztosításközvetítő (alkusz) az, aki az ügyféllel kötött szerződés alapján, az ügyfél megbízásából jár el, előkészíti a biztosítási szerződés megkötését, tevékenysége kiterjedhet – az ügyfél képviseletében – a szerződés megkötésére, a megbízó igényeinek érvényesítésében történő közreműködésre, de nem terjed ki az ügyfél nevében, javára történő kockázatvállalásra.

Amennyiben már rendelkezel Függő Biztosításközvetítői hatósági tanúsítvánnyal, de a Független biztosításközvetítői tanúsítványt is szeretnéd megszerezni, úgy elegendő Különbözeti biztosításközvetítői hatósági képzésen történő részt venned.

Mit kell tudni a számítógépes hatósági vizsgáról?

A Biztosításközvetítői hatósági vizsgák minden hónapban két alkalommal kerülnek megrendezésre, létszámtól függően több időpontban:

 • 9:30 órakor
 • 12:00 órakor
 • 14:30 órakor

A hatósági vizsga MNB számítógépes vizsgaprogramon történik, 40 kérdésből 30 jó válasz (75%) szükséges a sikeres vizsgához. A vizsgához tartozó tesztbank elérését a képzést követően saját e-learning felületünkön biztosítjuk Részedre.

Az aktuális vizsgaszabályzatot itt tudod megtekinteni.

Meddig érvényes a képzés és mikor lehet vizsgát tenni?

A képzésen történő részvételről igazolást állítunk ki. Az igazolás kiállításának feltétele a minimum 80%-os részvételi arány megléte.

A képzés az elvégzést követően 1 évig érvényes, ezen belül kell MNB hatósági vizsgát tenned. A vizsgák az MNB által meghirdetett időpontokban kerülnek megrendezésre.

Meddig tudsz jelentkezni az adott képzési időpontra?

Az indulás előtt legkésőbb 1 héttel várjuk a jelentkezéseket. Ha sikerült már eldöntened, hogy szeretnél részt venni a képzésen, akkor célszerű minél hamarabb leadnod a jelentkezésed, mert előfordulhat, hogy betelik a csoport létszáma.

Hogyan kapom meg a tanúsítványom?

Sikeres vizsga után 10 nappal tudod a tanúsítványodat letölteni Ügyfélkapudon keresztül. A tanúsítvány a kiállítástól számítva időkorlát nélkül elérhető, tehát aki csak később kezdeményezi az ügyfélkapus azonosító létrehozását, a tanúsítványt később is elérhetik.

Kapsz majd jegyzetet, tankönyvet?

Elektronikusan letölthető jegyzeteket fogsz kapni. Ehhez a hozzáférést az első oktatási napon kapod meg. A jegyzetek díja benne van a képzés díjában. Hiszünk a digitalizációban és környezetünk védelme kiemelten fontos számunkra, így felesleges dokumentumokat nem nyomtatunk ki, helyette elektronikusan teljes körűen mindent biztosítunk. Az élmény ígérjük nemhogy kevesebb, de még különlegesebb lesz!

Mennyire gyakorlatias a képzés?

Gyakorlatorientált képzéseket tartunk, így könnyen el tudod sajátítani az ismereteket. Az otthoni felkészüléshez is számos online tananyagot biztosítunk és több felületen is lehetőséged van próbateszteket kitölteni (MNB hatósági tesztvizsga, Tesztkönyv, Excel).